Buiten houtwerk schilderen

 

Zodra ons Hollandse klimaat het een beetje toelaat, is het tijd om het houtwerk te schilderen!

Bij L'Authentique kunt u terecht voor Zijdeglans en hoogglanslak op waterbasis en terpentine basis in 1 en 2,5 ltr.

Deze lakken zijn verkrijgbaar in alle 120 L'Authentique kleuren, dus keuze genoeg!

Tevens verkopen we grondverf in zowel 1 als 2,5 ltr blikken.

Zie ook productinfo over de lakken en de grondverf bij de betreffende bestellinks.

 

Maar wat zijn nu precies de stappen?? Die vraag krijgen we erg vaak....

We leggen het uit!

 

Loszittende lagen

Het is belangrijk dat je een goede voorbereiding treft. Dit doe je door een eventuele loszittende oude verflaag te verwijderen.

Loszittende verf kan verwijderd worden met een verfkrabber. Zorg ervoor dat de verfkrabber scherp is.  Als de verf slecht loslaat kun je een verfföhn gebruiken om de verf te verwarmen. Zo komt de oude verflaag gemakkelijker los van de onderlaag.

 

Houtwerk reinigen

Zorg ervoor dat je het houtwerk schoon en vetvrij maakt, dit zorgt voor een goede hechting van de verf. Dit kan bijvoorbeeld met een speciale verfreiniger, met ammoniak of St marc.

 

Houtwerk plamuren

Op reeds geschilderd hout kun je kleine oneffenheden in het hout wegwerken met plamuur. Nadat je plamuur hebt gebruikt is het goed om dit ook weer even te schilderen met grondverf en goed te laten drogen en uitharden.

Onbehandeld hout dien je eerst van een laag grondverf te voorzien voordat je het kunt plamuren.

 

Houtwerk schuren

Naast ontvetten is schuren een belangrijke stap niet overgeslagen mag worden.

Hiervoor gebruik je verschillende soorten schuurpapier. Op kaal hout gebruik je korrel 80, maar op reeds geschilderd hout gebruik je korrel 150, dit voorkomt krassen in je laklaag.

 

Houtwerk in de grondverf zetten

Door het bewerken en schuren van het kozijn is het mogelijk dat er op plaatsen hout zichtbaar is geworden. Dit geeft natuurlijk niets, maar er moet wel wat mee gedaan worden, want elke beschermlaag van het hout is nu weg. Schilder daarom alle kale plekken met grondverf en laat dit drogen en herhaal dit nogmaals. Dit zorgt voor een goede onderlaag en maakt het hout weer bestand tegen de verschillende weersinvloeden. Zorg ervoor dat je, voor iedere laag verf, het oppervlak licht schuurt en stofvrij maakt zodat de verf goed hecht. Onbehandeld hout dient altijd met twee lagen grondverf te worden geschilderd.

TIP! Laat de L'Authentique grondverf op kleur maken! Zo ben je al goed op weg om een dekkend resultaat te bereiken!

Nadat de eerste laag grondverf droog is, zullen kleine oneffenheden opvallen. Plamuur ze met lakplamuur en dicht kieren met een overschilderbare kit. Na droging van de plamuur en kit kan alles weer geschuurd en ontstoft worden en de tweede grondlaag opgezet worden.

 

Afplakken

Om ervoor te zorgen dat er met het buitenkozijn schilderen van de kozijn geen verf op de ramen komt, kun je met afplaktape de ramen afplakken. Er zijn verschillende soorten schilderstape te krijgen, ga niet voor de goedkoopste tape, want deze zijn vaak na gebruik lastig te verwijderen, laten resten achter of nog erger... ze trekken de verflaag er weer af.

 

Schilderen

Eindelijk kan er dan echt geschilderd worden, het is tijd voor de eerste laklaag!

Doop de kwast een aantal malen in de verf en strijk hem steeds af tegen de rand van het blik. Doe dit tot de kwast verzadigd is, maar niet druppelt. Zet de verf niet te dun, maar ook niet te dik op zodat het gaat druipen. Schilder met lange halen in de richting van de houtnerf. Gebruik voor grote vlakken een roller.

Laat de eerste laklaag voldoende drogen. Schuur daarna het houtwerk licht op met schuurpapier korrel 150 en verwijder zorgvuldig het stof. Zet de tweede laklaag op en verwijder meteen het schilderstape.

TIP!! Tussen de lagen door kun je de kwast bewaren in een potje met water of in aluminium folie.

 

 

© 2010 - 2024 Cornelia`s Home | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel